Program 2017

Borås Pride 15-17 juni 2017

Borås Pride är tillbaka, för andra året ses vi! Sjuhärads samlande festival av och med HBTQIA-personer och allierade. En kraftfull röst som både fungerar som ett sammanfattande av och en avspark för allt som görs året runt, hos oss och hos alla de vi samarbetar med. En röst med en historia, Pride i Borås är en ung festival men arbetet för lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter går långt tillbaka. Alla de som banat väg – lokalt, nationellt och internationellt – det är deras arbete som möjliggör för oss att arbeta vidare. Ett arv att förvalta med respekt.

Det är vi, RFSL Borås Sjuhärad, som arrangerar Borås Pride och vi gör det tillsammans med så många andra: här möts ideella föreningar, enskilda personer, löst sammansatt grupper, studieförbund, företag, bibliotek, mötesplatser och andra kommunala aktörer. Det är ett brett och starkt vi som gör Borås Pride, något vi är stolta över.

Vi riktar blicken mot normerna, de normer som begränsar våra liv. Normer kring sexualitet, könsidentiteter, könsuttryck och levnadssätt. Normer kring bakgrund, klass, makt, etnicitet, tro och icketro. Normer kring hudfärg, språk, funktionsvariationer. Alla påverkas vi av någon eller några normer, inte sällan i kombination med varandra: vi tar oss an vår paroll ”bryt dig fri från normer” med ett intersektionellt och överskridande perspektiv.

Med Borås Pride vill vi belysa vikten av att samlas och vikten av att driva ett välgrundat och aktivt arbete kring HBTQIA-personers rättigheter i samhället, det här är inget som görs tre dagar per år, det här gör vi året runt. Det här gör vi tillsammans. Tre dagar med regnbågsflaggor, ett brett program och synlighet i centrala Borås är ett redskap i arbetet som tar plats i Sjuhärads alla 8 kommuner, året runt.

Vi tror på konstens och kulturens kraft att belysa och fördjupa samhällsfrågor, och gör därför den här festivalen med en kulturell och konstnärlig bas. Här ryms bildkonst, musik, litteratur och poesi. Film, skulpturkonst, fotografi och dans. Genom konsten kan vi också blicka ut över världen, se långt över våra egna fysiska och mentala gränser och solidarisera oss med hbtqia-personer, också i länder där det fortfarande är kriminellt att röra sig utanför heteronormen och där förtrycket skördar liv varje dag. Inga rättigheter är självklara, att bygga en jämlik och möjlig värld kräver konstant arbete.

Vi vill vara en festival som är tillgänglig, inkluderande och bred. Detta ser vi som en process, vi kommer aldrig att vara perfekta men vi vet att vi – i samarbete med fler och fler aktörer – kan komma långt i den processen. Vi bryter normer och har med oss ett antisexistiskt, antirasistiskt, antifunkfobiskt, antihomofobiskt, antitransfobiskt perspektiv. Vi vill skapa rum där vi inte behöver vara överens, men där vi kan mötas i kampen för ett pluralistiskt och inkluderande samhälle.

Varmt välkomna till Borås Pride 2017!
Tillsammans bryter vi oss fria från normer.

Arbetsgruppen Borås Pride 2017
Genom Stina Nilss – vice ordförande RFSL Borås Sjuhärad

 

Öppettider
X&Y – Lördag 22-02
Hemgården – Torsdag: 11-18. Fredag 10-19. Lördag 10-16
Stora Torget – scenen. Torsdag 18.30-20. Fredag 10-18. Lördag 10-16 + 19-22
Stora Torget – pride park. Fredag 10-18. Lördag 10-16
NäRA –  Torsdag 11-18. Fredag 10-19. Lördag 10-16.30
RFSL – Onsdag 18-22. Torsdag 22-02. Fredag 20-02. Lördag 22-02.
Textilmuseet – Tisdag – Lördag 12-16
Borås Konstmuseum, Kulturhuset – Torsdag 12-20. Fredag: 12.00-17.00. Lördag 12-16
Caroli Kyrka och församlingshem – Program torsdag 19-20.30 och fredag 18-20
Gustav Adolfs kyrka och församlingshem – Program lördag 12-14
Stadsparken – Öppet dygnet runt. Program lördag 10-16

Pride Park
I år kör vi Pride Park på Stora torget. I Pride Park kommer det finnas något för både stora som små. Vill ni träffa våra olika utställare och kanske prata politiska inslag eller samhällsviktiga ämnen? Köpa ett regnbågsminne eller en påfågel? Pyssla, hoppa, smaka, titta i en bok? Ändra skepnad för en stund? Ja, då är det i Pride Park du ska befinna dig 15/6-17/6.

 

Pride Parks öppettider:
15/6  Invigning Borås Pride Stora torget kl. 18:30

16/6  Pride Park kl. 10:00-19:00

17/6  Pride Park kl. 10:00-16:00. Borås Pride paradfinal på Stora torget med start ca 19:30

Aktiviteter inför Borås Pride

<MÖ>
Biblioteken i Vårgårda, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Mark, Herrljunga och Bollebygd

Vårgårda bibliotek, Ulricehamns bibliotek, Tranemo bibliotek, Sätila bibliotek, Svenljunga Bibliotek, Skene bibliotek,  Kinna bibliotek, Herrljunga bibliotek, Bollebygds bibliotek. 1-18 juni. Ordinarie öppettider.
Arrangör: Vårgårda bibliotek, Ulricehamns bibliotek, Tranemo bibliotek, Svenljunga Bibliotek, Bibliotek Mark, Herrljunga bibliotek, Bollebygds bibliotek i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och queer*bygd

Arrangörer och tjänstepersoner i Sjuhärads alla kommuner står upp för allas lika rättigheter och möjligheter! Lite extra fint känns det att få meddela: biblioteken i Vårgårda, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Herrljunga, Mark och Bollebygd  förvandlas till rum där samtalen om mänskliga rättigheter och arbete mot diskriminering kan ta plats. Med flaggor, utställning, fakta, möjlighet att få de bästa bok- och filmtipsen med HBTQIA-tematik och en queer tipsrunda!

På Vårgårda bibliotek slås på färgglada trumman och flaggor kommer att pryda biblioteket, tips på böcker och filmer, den queera tipsrundan och bra möjligheter för prat om HBTQ, mänskliga rättigheter och antidiskrimineringsarbete.

På Ulricehamns bibliotek skyltas upp med böcker och filmer som rör HBTQ och mänskliga rättigheter. Den queera tipspromenaden finns på plats och bibliotekarierna pratar gärna om HBTQ med er som kikar förbi.

På Tranemo bibliotek uppmärksammas Borås Pride med utställning av information och böcker i ämnet, och med flaggor och flaggspel. Och en queer tipspromenad. Dessutom regnbågspyntas det på kommunens fritidsgårdar.

På Svenljunga bibliotek pryds lokalerna med affischer och budskap om HBTQ-personers rättigheter, boktips finns också att få.

På biblioteket i Kinna, Skene och Sätila, Marks kommun, skyltas upp med böcker och filmer som rör HBTQ och mänskliga rättigheter. Den queera tipspromenaden finns på plats och bibliotekarierna ger gärna tips och information till er som besöker!

På Herrljunga bibliotek uppmärksammas Borås Pride med böcker, flaggor och en queer tipspromenad. Ett tips i god tid är att i oktober kommer Ann-Christine Ruuth att föreläsa om normer, könsidentitet och transsexualitet.

På Bollebygds bibliotek ryms boktips, information och den queera tipsrundan. I Bollebygd arrangeras ju även ett eget Pride i augusti, här vävs festivalerna samman. Också på kommunens flaggstänger vajar regnbågsflaggor i juni.

Programmet för Borås Pride finns att bläddra i på alla biblioteken från den 8 juni.
För mer information, läs mer på respektive kommuns hemsida.

 

<MÖ>
MVH Norrby – samtal, bokhörna och flaggverkstad
Norrbyhuset. Västra Nygatan 52. 29 maj – 13 juni.
Arrangör: Norrbyhuset i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad.

Norrbyhuset bjuder in till två veckors regnbågsfärgat hus med en pågående workshop där besökare får bidra till Pride-konstverket och flaggan MVH Norrby med de material som passar dem. Det kan vara pärlplattor, stickat, virkat, sytt, ritat, papper eller något annat bra material. Detta skall till slut bli ett enda stort konstverk, en enda stor flagga som finns med under Borås Prides dagar, uppsatt på Hemgården vid Södra Torget. Det här är med vänlig hälsning från Norrby. Under workshopen skall en dessutom få tillfälle att diskutera frågor om mänskliga rättigheter, diskrimineringsgrunderna, och HBTQIA. Alla är välkomna och verkstaden riktar sig till besökare på Norrbyhuset: såväl barn, unga, vuxna som äldre.  Biblioteket i Norrbyhuset skyltar under veckorna inför Pride med HBTQIA-böcker och ger goda läsetips till de som vill! Läs mer på http://www.boras.se/upplevaochgora/motesplatserochtraffpunkter/motesplatser/norrbyhuset

 

<UT>
Culture Clothes – Fraidoon Temoree
Textilmuseet DIY, tisdag 13 juni – lördag 17 juni, 12-16
Arrangör: Fraidoon Temoree i samarbete med KulturUngdom, ABF Sjuhärad, ABF Fyrbodal och Textilmuseet.

Med inspiration från traditionellt Afghanskt hantverk skapar Fraidoon Temoree kläder. Tankarna på gränser, plats, tradition, arv, sexualitet och mänskliga rättigheter följer arbetet och möter viljan att utbyta berättelser – i text, foto och textil. Texterna i utställningen handlar om dels Fraidoons egen berättelse och dels en historisk inblick i det Afghanska textila arvet. Texterna ges på engelska och dari.

Utställningen arrangeras i samarbete med föreningen KulturUngdom där Fraidoon är medlem. KulturUngdom stöttar och utvecklar konst och kultur tillsammans med unga konstnärer och kulturaktörer runtom i Västra Götaland. Läs mer på www.kulturungdom.se. Torsdag den 15/6 berättar Fraidoon om sitt arbete och vi samtalar bland annat om hur det är att vara homosexuell och vilja syssla med skapande i Afghanistan.

English version:
Culture Clothes – Fraidoon Temoree
Textilmuseet, Tuesday 13 June – Saturday 17 June, 12-16
Participant: Fraidoon Temoree in collaboration with KulturUngdom, ABF Sjuhärad and Textilmuseet.

Inspired by traditional Afghan crafts, Fraidoon Temoree creates clothes. The thoughts on borders, place, tradition, heritage, sexuality and human rights follow the work and meet the will to exchange stories – in text, photography and textiles. The texts in the exhibition are partly about Fraidoon’s own story and partly a historical insight into the Afghan textile heritage. The texts are given in English and dari.

The exhibition is organized in cooperation with KulturUngdom, where Fraidoon is a member. KulturUngdom supports and develops art and culture together with young artists and cultural actors around Västra Götaland. Read more at www.kulturungdom.se


<VE>
Regnbågsverkstad: Prideflaggor, pins och stickning
Textilmuseets DIY. Tisdag 13 juni – Lördag 17 juni, 12-16
Arrangör: Textilmuseet i samarbete med Folkuniversitetet

Kom och var kreativ tillsammans med andra eller på egen hand! I Textilmuseets makerspace ”DIY” finns tyger, symaskiner, garner och annat material. Visa ditt stöd för Pride och gör regnbågspins, sy en flagga till paraden eller något annat efter egen fantasi. På torsdag 15 juni och fredag 16 juni finns workshopledare på plats för att inspirera och visa. Du kan bland annat sticka eller virka pulsvärmare, sjal, mössa eller andra accessoarer i härliga pridefärger. Vi tar också fram några av Textilmuseets stickmaskiner och med hjälp av museets personal får du prova maskinstickning och göra till exempel en halsduk eller ett sittunderlag.

Drop-in, ingen föranmälan & fri entré till Prideverkstan. Pins 5,-/st, garn till självkostnadspris, övrigt material är gratis såsom sytråd, tyg till flaggor, tyll, band, paljetter med mera.

 

<MÖ>
Pridepepp på Gustav Adolfs Ungdomsgård

Gustav Adolfs församlingshem, Salängsgatan 1. Måndag 12 juni och tisdag 13 juni 16-20.
Under veckan kommer råder pride-tema på Svenska Kyrkans ungdomsgård på Gustav Adolfs. Kom förbi, säg hej, umgås och diskutera. Här bjuds filmvisning, fika och pride-fix!

<MÖ>
Ungt häng och prideverkstad på Brygghuset!
Brygghuset. Onsdag 14 juni. 14:00-17.45
Arrangör: Svenska kyrkan i Borås, Brygghuset

Kom, peppa, lyssna och umgås inför Borås Pride i caféet på Brygghuset! Vi kommer pärla armband, pyssla och förbereda plakat inför paraden. Alla är välkomna. Efter hänget här finns möjlighet att gå gemensamt till Ungdomsdiskot som RFSL Borås Sjuhärads unga grupp ordnar!

 

<FE>
Ungdomsdisco
RFSL Borås Sjuhärad – Magasinsgatan 1. Onsdag 14 juni, 18-22, ålder 13-25
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärads ungdomscafé i samarbete med ABF Sjuhärad

RFSL Borås Sjuhärads ungdomsverksamhet håller i en färgsprakande discokväll för alla ungdomar i Rfsls egna lokaler på Magasinsg 1. Det kommer bjudas på karaoke för den som vågar, men här kommer också finnas utrymme att spela twister, dansa på dansgolvet i discokulans glittrande ljus, käka chips och umgås. I en miljö som är helt fri från alkohol, sexism & rasism. Så ta med dig dina bästa dansskor och ditt gladaste humör och kom för att ha kul på en redig smällkaramell i början av Borås Pride 2017. Inget medlemskap behövs och discot är helt kostnadsfritt.

Programpunkter som sker under mer än en dag under Borås Pride


<UT>
Queert filmprogram
Borås Konstmuseum. Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider.
Arrangörer: Borås Konstmuseum

Borås Konstmuseum har genom sitt mångåriga engagemang för film- och videokonst uppdraget att samla, vårda och visa rörlig bild. Under Borås Pride plockas normbrytande och intressant videokonst fram ur arkivet. Välkomna att ta del av, diskutera och fördjupa dig! Läs mer på www.boraspride.se


<UT>
Wicked Hero – Adrian Malmgren – utställning
Borås Konstmuseum. Torsdag 15 juni – lördag 17 juni. Ordinarie öppettider.
Arrangör: Borås Konstmuseum och Pussel Borås i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad.

Serieskaparen och transaktivisten Adrian Malmgren visar delar ur sitt konstnärliga arbete med serien Wicked Hero. Hur kan vi med hjälp av språk och berättande få fler att känna sig inkluderade och hur kan vi förändra världen till det bättre med hjälp av jämställd transrepresentation och konst?

Adrian Malmgren driver det HBTQAI-inkluderande serie & föreläsningsprojektet Wicked Hero. “Det är viktigt för självbilden – kanske framförallt hos unga – att vi känner oss inkluderade i språk och kultur, för att inte tala om hur viktigt det är att se sig själv reflekteras bortom stereotyper inom film, serier och media.”

Adrian kom själv ut som transperson 2015 och har sedan dess arbetat med att kombinera äventyrsserier och aktivism för att ge unga något hen själv hade behövt när hen växte upp: Att få se sig själv återspeglas inom kultur och en känsla av att få finnas på samma villkor som icke-transpersoner. Wicked Hero drivs med stöd från Kulturbryggan.  Läs mer på www.wickedhero.se och www.boras.se/konstmuseum

<MÖ>
Hemgårdens kafé och Café NäRA
Hemgården. Torsdag 15 juni 11-18, Fredag 16 juni 10-19,  Lördag 17 juni 10-16
NäRA. Torsdag 15 juni och fredag 16 juni 11-18, lördag 17 juni 11-16

Bland udda möbler, den inspirerande konsten, bullarna och kakelugnarna kan de lugnaste pauserna och mest triggande samtalen rymmas. Välkomna till Hemgårdens café respektive Café NäRA för en fika eller bit mat. På Hemgården serveras kaffe, dricka, fikabröd och mackor på traditionellt vis – gluten- och laktosfritt fikabröd finns. På NäRA serveras ekologiskt och närproducerat – både sötebröd, drickor, kaffe, raw-kakor och lunch.

<UT>
Hetero(N)ormen – Prelog & Söderlind
Hemgården. Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider.
Arrangörer: Prelog & Söderlind (Projekt PS) i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad

Ingen HBTQAI+kamp utan queerfeminism. Hetero(N)ormen är en låt som ger exempel på hur patriarkatet slår mot icke-cis-män – och kan fungera som samtalsgrund för diskussioner mot ökad förståelse hur mannen fungerar som norm i samhället.

Hetero(N)ormen syftar till att belysa samhällets rådande syn på kön/genus och sexualitet, från ett queerfeministiskt perspektiv, som ligger till grund för det osynliggörande och diskriminering HBTQAI+personer och tolkade kvinnor möts av. Videoverket vill visa kroppar som bär på både manligt- och kvinnligt kodade uttryck och attribut – för att bråka med tittarnas föreställning av på vilka grunder kön och sexualitet tillskrivs.

Love Prelog är textförfattare till låten Hetero(N)ormen och skapare av tillhörande videoverk. 27-årig transkille, bosatt i Göteborg. Snart färdig lärare. Skriver poesi och skapar såväl stillbilder som rörliga bilder – illustration och fotografiskt.

Katarina Söderlind är skapare av kaos – och musiken till Hetero(N)ormen) – 24-årig queer cis-tjej från Stockholm. Gör musik, lär sig inspelningsteknik och (över)lever livet med psykisk ohälsa.

Här tar en poet och en musiker hjälp av varandras styrkor och skapar något tillsammans. Prelog & Söderlind släpper i juni sin första singel Hetero(N)ormen och är in the making av sin första EP där konstformerna poesi, spoken word, sång och musik kombineras.

Med Prelog & Söderlind hoppas de att som icke-cis-män synas, höras, ta plats och kunna fungera som förebilder för kvinnor, transpersoner och queers – för att visa hur en genom konst kan uppmärksamma samhällsfrågor men också det faktum att vi också vill skriva om vardagliga funderingar, om tex. kärlek. Och liksom bara få…vara. Tänk er lite Lars Winnerbäck, minus alla änglar och älvor, med en twist av uppläst poesi mellan partierna av sång.

Läs mer:  Love Prelog: Hemsida – loveprelog.bigcartel.com, Instagram – love.prelog, Youtube – loveprelog Prelog & Söderlind: Instagram – prelog.soderlind

<UT>
MVH Norrby – utställning av gemensamt konstverk
Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: Norrbyhuset i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Norrbyhuset har under två veckor bjudit in till ett regnbågsfärgat hus boktips, samtal och verkstad. Ur detta kom ett gemensamt konstverk som ställs ut under Pride, det är med glädje som vi får de vänliga hälsningarna från Norrby – i all sin kreativa prakt! Kanske ser vi pärlplattor, stickat, virkat, sytt, ritat, papper eller något annat bra material. Säkert är att vi ser ett enda stort konstverk, en enda stor flagga som finns med under Borås Prides dagar, uppsatt på Hemgården vid Södra Torget. Det här är med vänlig hälsning från Norrby. Under workshopen på Norrbyhuset bjöds också upp till samtal och diskussion kring mänskliga rättigheter, diskrimineringsgrunderna, och HBTQIA – också orden syns i konstverket. Läs mer på http://www.boras.se/upplevaochgora/motesplatserochtraffpunkter/motesplatser/norrbyhuset

<UT>
Jag lever varje dag – Elliott Heinonen
Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: Elliott Heinonen i samarbete med KulturUngdom, RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad.

Elliott Heinonen går sitt andra år på den humanistiska linjen på Bäckängsgymnasiet. Passion för språk och litteratur har funnits med sedan barnsben och för snart två år sedan började texterna ta formen av dikter, dikter som skrevs med ett slags terapeutiskt syfte för att bearbeta ångest och livets törnar och snår. Elliott började skriva kreativt efter fjärde klass, när en lärare tvingade fram en kort novell med mycket liknelser. Där och då hände något, och sedan dess har skrivandet utvecklats mer och mer.

De texter Elliott visar upp under Borås Pride är en återspegling av inte bara sina egna känslor, utan också saker som observerats i omgivningen. “Jag är en person som håller sig mycket för sig själv, men jag blir inspirerad av att se andra människor. Jag gillar att hitta på historier om hur deras liv kanske ser ut, och en dag bestämde jag mig för att skriva ner dem.”

Texterna är HBTQ+relaterade, då Elliott inte enbart ville skriva om det som den själv kunde koppla sig till utan även något många andra kanske skulle kunna känna igen sig själva i. Elliott vill visa inte bara det lyckliga, utan även det sorgliga. “Man måste ha lite salt för att framhäva det söta, och livet är likadant.”

<UT>
Det klämmer, det skaver – Det är jag, eller inte – Sian Hedberg
Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: Sian Hedberg. I samarbete med Swerok, Borås Stad, RFSL Borås Sjuhärad, ABF Sjuhärad och KulturUngdom

Boråsbaserade konstnären Sian Hedberg presenterar fotografier och skulpturer som med känslofyllda visuella berättelser visualiserar och tydliggör egna, och troligtvis andra transpersoners, upplevelser av att vara trans. Verken varvas med Elliott Heinonens texter.

Sian Hedberg har läst bild och form på Bäckängsgymnasiet och presenterar här en samling fotografier samt ett antal skulpturer i gips, latex och betong. De är skapade under 2016-2017 och fokuset är riktad på transsexualism. Syftet är att visualisera känslorna som transpersoner, eller i alla fall så som Sian mötts av i livet och av samhället.

Sian skriver: “Detta projekt består av fotografier och skulpturer. Alla skapade av samma anledning – Att visualisera och tydliggöra min och troligtvis andra transpersoners upplevelse av att vara just trans för personer som inte fått chansen att känna könsdysfori. Jag har arbetat utifrån mina idéer och därefter har jag producerat och anpassat materialen efter vad som passade bäst för att framföra budskapet”

Ett citat som inspirerat och återkommit genom processen är detta:
”Ni kanske vet hur det är att ha en sjuk kropp. förkyld eller febrig. Att det inte är så kul att vara kropp då. kroppsligheten blir så påtaglig och man blir varse om sin dödlighet. Att ha kroppsdysfori är såhär fast varje vaken sekund. Varje sekund är det en såndär jobbig kroppslig medvetenhet. det är inte hållbart. ” – Xenia.  (Tjejer som oss. SVT 2016)

Utställningen har tagits fram med stöd från Swerok och KulturUngdom.
Läs mer på: sianhedberg.wixsite.com/foto

<UT>
Lesbisk Landsbygd – fotografier och text
NäRA och Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: @lesbisklandsbygd i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Kan en grantoppskymning, en utsikt över ett hygge och ett vindskydd i motljus vara lesbiska? Välkomna till en fotoutställning med nätverket Lesbisk Landsbygd som – genom foto och text – skapar rum som tar plats och definierar en tillvaro som finns men sällan nämns.

Lesbisk Landsbygd är ett nätverk och ett instagramkonto som arbetar för att skapa och ge andra bilder av landsbygder. Nätverket består av personer som bor i en landsbygd och vill göra dessa platser mer lesbiska och queera. En fotoutställning och en samling inblickar som visar på en lesbisk och queer sida av trakter utanför storstaden.

Här presenteras ett urval av fotografierna med tillhörande texter som publicerats på instagramkontot Lesbisk Landsbygd, och med det tecknas en romantiskt såväl som perspektivsvidgande bild av platser som tillskrivs en identitet bortom det normativa, för att personer som lever bortom normen bor där.
Se mer på instagramkontot Lesbisk Landsbygd

<UT>
Paragraph 175 – fotoutställning
Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: J. Åke Englund i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Författaren och konstnären J. Åke Englund ger – i samarbete med Patrik Magnusson (foto), Louise Björnram (dräkter), Ludwig Langelotz (statist) och Martin Zedler (kostym) –  ett konstnärligt utforskande av homosexuellas situation i Tyskland under andra världskriget.

“När jag gick i skolan och man i undervisningen pratade om Andra världskriget och Förintelsen, sa man att det dött 6 miljoner judar och några miljoner andra. På något sätt förstod jag att homosexuella fanns bland de ”andra”. Och tanken lämnade mig ingen ro, att homosexuella ingick bland övriga men inte ens var värda att prata om i undervisningen. Det fortsatta osynliggörandet uttryckte en outtalad skam som lever kvar än idag. Om jag levt i Tyskland under andra världskriget så hade jag med största sannolikhet registrerats, förföljts och fängslats. Med utställningen ”Paragraph 175” har jag i arrangerade bilder illustrerat en fiktiv homosexuell persons erfarenheter i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Jag har satt mig in i, och på bild skildrat det som homosexuella män utsattes för, i ett försök att lära mig om min egen historia och visa på en glömd historia.”

<UT>
Sydda kuddar & Sydda sår – ett kuddkrig i ord och textil
Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: Ulf Truffe i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Boråsbaserade författaren och kreatören Ulf Truffe tar plats i nytt projekt med sina skapta kuddar och nyförlösta texter från senaste boken Sydda sår öppna själar. Här möts ett utforskande av kropp och material, historia och historier – i såväl textilt hantverk som text. Releasefest av boken och presentation av utställningen sker fredag 16 juni klockan 16.00.

Ulf Truffe återvände till Borås får två år sedan efter att ha varit verksam inom klädbranschen i Göteborg, med bland annat inköp och som dekoratör. Under tiden i klädbranschen fick Truffe också smak för teater och skrivande vilket resulterade i flera antologier och egna böcker. Sjukdomen MS sätter sina hinder och spår men långsamt och i de stunder han orkar och får hjälp kan mål, drömmar och konstnärliga visioner förverkligas.

<UT>
Carl Ewerth – Förgyll det du kan förgylla
Hemgården, Torsdag 15 juni – Lördag 17 juni. Ordinarie öppettider
Arrangör: Carl Ewerth i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Showartisten Carl Ewerth ger här en inblick i bildkonsten “Frödings galenskap tröstade när hjärtat ville brista och Selma Lagerlöf lärde mig ta till flykten i fantasin. Förgyll det du kan förgylla sjöng Karl Gerhard och jag förgyller tillvaron med färgklickar både här och där”. Carl Ewerth är musikern och showartisten som gjort sig ett namn i föreställningar som Ich Bin Ein Star vilken bygger på stjärnor och legender: Brecht, Zarah Leander, Mars och Jupiter, Marlene Dietrich, Jaques Brel, underligheter och gudomligheter, Edith Piaf, Elvis Presley, Eartha Kitt, Karl Gerhard, Grace Jones, Frank Sinatra, med flera. ”Ich Bin Ein Star” doftar berlinsk nattklubb, a´ la 30-tal, kryddat med 80-talets diskoskval – stråk av detta syns också i Carl Ewerts bildkonst.

<MÖ>
Torget
Stora torget. Fredag 16 juni 10-20 (en del utställare stänger 18), lördag 17 juni 10-16
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med utställande aktörer

På Stora Torget, mitt i hjärtat av Borås, samlas vi: kreatörer, aktivister, entusiaster, sponsorer och utställare kring sommarens bästa häng. Samtal, foodtrucks, musik, konst, lekar, politik, ansiktsmålning och mycket mer. En mängd utställare och aktörer finns på plats med tält och aktiviteter. Läs mer på www.boraspride.se och i det separata programmet på plats på torget.

<UT>
Konstbyemelie – utställning
Medborgaskolans tält, Stora torget. Fredag 16 juni 10-18, lördag 10-16
Arrangör: Medborgarskolan

Den boråsbaserade konstnären Emelie Ottoson Häll målar med färg och form som vittnar om en väg från ångest till ett möjligare liv. Emelie började måla på ett sätt som kanske inte tillhör vanligheten, det började med en målarterapibok som skulle dämpa ångesten som dagar och nätter tog över livet fullständigt. “Jag tog fram den lilla målarboken vid ett tillfälle jag kände att nu är det nog. Jag bad för mig själv, att snälla låt detta hjälpa mig. Plötsligt var bara ångesten borta. Den fick mig fullständigt att koppla av och tänka på vad jag gjorde.” På kort tid blev det större och större tavlor. Emelie kände möjligheten att leva ut, fritt kladda runt och i konsten syns den känslan tydligt. Här visas självbilden av att vara en kreativ person men sakna tron på att just måla tavlor, och det till trots stå med ett älskat intresse. “Min ångest har inte bara gett mig negativa saker den gav mig ett brinnande intresse som jag fick göra vad jag ville med. Jag fick leva ut den i färg och form och utmana strukturen i mina tavlor ” Se mer på www.konstbyemelie.se och www.medborgarskolan.se/regioner/region-vast1/kommuner/boras

<VE> <MÖ>
Klä dig fri från normer
Textilmuseets tält på Stora Torget. Fredag 16 juni 10-18. Lördag 17 juni 10-16
Arrangör: Textilmuseet

Att prova kläder är ett enkelt och kul sätt att leka med roller och prova en annan stil. I Textilmuseets tält kan du prova kläder från vår stora studiesamling från hela 1900-talet. Kom å va den du är och kombinera dina egna kreativa outfits med färgstarka, romantiska, strikta, sportiga, högtidliga, festliga eller vardagliga plagg. Ta chansen att bryta dig fri från normer för en stund och uttryck ditt inre jag! Läs mer på www.textilmuseet.se

<VE> <MÖ> Suicide Zero
Hemgården. Fredag 16 juni och lördag 17 juni 13-16
Arrangör: Suicide Zero och RFSL Borås Sjuhärad, i samarbete med Medborgarskolan Borås

Suicide Zero arbetar med suicidprevention. Under tre timmar ges här ett samtal om hur medmänniskor som mår dåligt kan stöttas. Det finns även tillfälle att pärla armband. På lördagen medverkar Filip Botin med föreläsning om sin resa med psykisk ohälsa, mobbning och HBTQ-frågor.

Suicide Zero jobbar med att radikalt minska självmorden. Vi vill med den ideella organisationens kraft öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid, lyfta fram nytänkande och konkreta lösningar för att rädda liv samt minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa. Vi inom Suicide Zero kan inte acceptera  att det under 2015 inträffade 1554 mänskliga tragedier,  som det är möjligt att förebygga och förhindra.

Under lördagen medverkar Filip Botin och berättar engagerande om hur en övervinner dålig självkänsla och psykisk ohälsa. Hur en trots mobbning, depression och ångest kan gå vidare och förverkliga sig själv. Filip kommer också prata om självmord, berätta om de gångerna som tanken på att avsluta sitt liv på grund av sin läggning kommit nära, varför valet föll på att inte göra det och hur situationen är idag.

TORSDAG  –  15/6

<UT>
Vernissage!
Hemgården. Torsdag 15 juni. 12-12.45
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med konstnärer, utställningslokaler och ABF Sjuhärad

En gemensam konsthändelse, med tal, tilltugg och gott om möjligheter att prata med festivalproducenter, representanter från RFSL Borås Sjuhärad och framförallt några av de utställande konstnärerna som medverkar under Borås Pride 2017: Sian Hedberg – Det klämmer, det skaver – Det är jag, eller inte, Elliott Heinonen – Jag lever varje dag, Emelie Ottoson Häll – Konstbyemelie, Carl Ewerth – Förgyll det du kan förgylla, Ulf Truffe – Sydda kuddar & Sydda sår – ett kuddkrig i ord och textil, J. Åke Englund – Paragraph 175, Lesbisk Landsbygd, queer*bygd, Adrian Malmgren – Wicked Hero, Love Prelog, Fraidoon Temoree – Culture Clothes, Norrbyhuset – MVH Norrby, Sofia Hultin. Även presentation av de queera visningarna på Borås Konstmuseum, i skulpturstaden Borås och på Textilmuseet. Våra utställningslokaler är: Hemgården, NäRA, Textilmuseet, Stora Torget och Borås Konstmuseum.


<SA> <FÖ>
Konstruktioner av samkönad kärlek i litteratur och samhälle
Hemgården. Torsdag 15 juni. 12.45-13.45
Arrangör: Jan Magnusson och RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF Sjuhärad

Med utgångspunkt i konstruktioner av kön och sexualitet exemplifierar litteraturvetaren Jan Magnusson hur olika tider har skapat olika bilder om vad den samkönade kärleken ”är”. För länge sedan var män sodomiter medan kvinnors sexualitet sällan erkändes. Så blev alla homosexuella och kallas idag queera.

Kön och sexualitet har konstruerats olika för samkönad kärlek respektive heterosexuell kärlek. Det har varit heterosexuell kärlek som premierats av samhällsnormen. Den samkönade kärleken har tidigare straffbelagts eller sjukförklarats. Länge användes Bibeln som rättesnöre för sexuell samvaro. Under 1800-talet blev homosexualiteten en sjukdom, som straffades. Tiden efter andra världskriget såg gay och lesbisk kärlek bli en samhällsrörelse numera oftast kallad queer och även inkluderande transpersoner. Beteckningarna är inte bara olika ord, de är uttryck för helt olika samhällsordningar och helt olika verklighetssyn. Presentationen kommer att belysa några av dessa olika beteckningar och hur de avspeglats i litteraturen och forskningen och diskutera vad det innebär att ”vara” det ena eller andra – ett uttryck för en ”ande” eller ett resultat av handlingar? Jan Magnusson har forskat i litteraturvetenskap och varit högskolebibliotekarie i Göteborg.


<UT>
Queer guidning bland textila utställningar
Textilmuseet. Torsdag 15 juni, 14-15
Arrangör: Textilmuseet

Visning av Textilmuseets utställningar utifrån ett normkritiskt perspektiv med museipedagog Annika Åkesson.  Pågående sommarutställningar är Ekvation med den azerbajdzjanske konstnären Faig Ahmed som i sin konst utgår från traditionella handknutna mattor och Klädd för Sport – en kulturhistorisk exposé över sportklädernas utveckling under 1900-talet fram till idag, samt basutställningarna Textil Chock och Textil Kraft. Under visningen görs ett antal nedslag i utställningarna där frågor kring normer, traditioner och normbrytning tas upp.


<SA>
Afghanistan och Syrien – rätten att älska och skapa
Textilmuseet, torsdag 15 juni, 15-16
Arrangör: Fraidoon Temoree och Suhaib Shhab, i samarbete med KulturUngdom och ABF Sjuhärad.

Konstnären Fraidoon Temoree, bosatt i Färgelanda och född i Afghanistan, skapar kläder med inspiration från traditionellt hantverk. Suhaib Shhab, bosatt i Borås och född i Syrien, har kontakt med homosexuella i Syrien och har skrivit ett arbete baserat på intervjuer med dessa. I anslutning till Fraidoons utställning Culture Clothes bjuds här in till ett samtal kring hur det kan vara att vara homosexuell och vilja arbeta med konst i Afghanistan och Syrien, hur det är att leva på distans från det som en gång var ens hem och hur det känns att titta tillbaka på en plats en kallade sitt hem men som inte accepterar ens kärlek och begär.

Situationen i såväl Afghanistan som Syrien för HBTQIA-personer är hård, homosexuella relationer är olagliga och kan straffas med flera års fängelse. Under senare år har det blivit allt vanligare med också offentliga avrättningar och tortyr av HBTQIA-personer. Krigen skapar djupa sår, och till de ohållbara krigssamhällena läggs stigmat över att ha en identitet som inte accepteras.

Fraidoon Temoree berättar om sina upplevelser och vittnesmål utifrån erfarenheten att vara unga homosexuell i ett land där det inte tillåts. Nu bor Fraidoon i Sverige och kämpar på att beviljas asyl. Suhaib Shhab berättar om de berättelser han fått ta del av i arbetet med att intervjua och kartlägga homosexuella liv i Syrien idag. Programpunkten arrangeras i samarbete med föreningen KulturUngdom där Fraidoon är medlem. KulturUngdom stöttar och utvecklar konst och kultur tillsammans med unga konstnärer och kulturaktörer runtom i Västra Götaland. Läs mer på www.kulturungdom.se

English version:
Afghanistan and Syria – the right to love and create
Textile Museum, Thursday 15 June, 15-16
Participants: Fraidoon Temoree and Suhaib Shhab, in cooperation with KulturUngdom and ABF Sjuhärad.

The artist Fraidoon Temoree, living in Färgelanda, born in Afghanistan, creates clothes inspired by traditional craftsmanship. Suhaib Shhab, living in Borås and born in Syria, has contact with homosexuals in Syria and has written a work based on interviews with these. During Fraidoon’s exhibition Culture Clothes, we invite you to a conversation about how to be homosexual and want to work with art in Afghanistan and Syria, how to live away from what once was home and how it feels to look back at a place called home but which does not accept one’s own love and will.

The situation in both Afghanistan and Syria for HBTQIA people is tough, gay relations are illegal and can be punished by several years of imprisonment. In recent years, it has become increasingly common with public executions and torture of HBTQIA people. The war creates deep wounds, and to unsustainable war societies, stigmatism on having an unaccepted identity gets closer.

Fraidoon Temoree tells about his experiences and testimony based on the experience of being young and gay in a country where it is not allowed. Now Fraidoon lives in Sweden and is struggling to be granted asylum. Suhaib Shhab tells about the stories he had learned in the work of interviewing and mapping homosexual life in Syria today. The program is organized in cooperation with KulturUngdom, where Fraidoon is a member. KulturUngdom supports and develops art and culture together with young artists and cultural actors around Västra Götaland. Read more at www.kulturungdom.se

 

<FÖ>
Wicked Hero: Inkludering i vardag och berättande – Adrian Malmgren
Borås Konstmuseum. Torsdag 15 juni, 16-18
Arrangör: Borås Konstmuseum och Pussel Borås i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad.

Serieskaparen och transaktivisten Adrian Malmgren föreläser om hur vi med hjälp av språk och berättande kan få fler att känna sig inkluderade och hur vi kan förändra världen till det bättre med hjälp av jämställd transrepresentation och konst. Även vernissage för Adrians utställning.

Adrian Malmgren driver det HBTQAI-inkluderande serie & föreläsningsprojektet Wicked Hero. “Det är viktigt för självbilden – kanske framförallt hos unga – att vi känner oss inkluderade i språk och kultur, för att inte tala om hur viktigt det är att se sig själv reflekteras bortom stereotyper inom film, serier och media.”

Adrian kom själv ut som transperson 2015 och har sedan dess arbetat med att kombinera äventyrsserier och aktivism för att ge unga något hen själv hade behövt när hen växte upp: Att få se sig själv återspeglas inom kultur och en känsla av att få finnas på samma villkor som icke-transpersoner. Wicked Hero drivs med stöd från Kulturbryggan. Läs mer på www.wickedhero.se och www.boras.se/konstmuseum

<UT>
Queer visning av Konstnärer blir de som inte kan bli serietecknare

Borås Konstmuseum. Torsdag 15 juni, 18-19
Arrangör: Borås Konstmuseum

Konstnärer blir dom som inte kan bli serietecknare! Detta något provokativa uttalande av satirikern Lars Hillersberg är temat för våren och sommarens utställning på Borås Konstmuseum. Utställningen hänger 11 februari-17 september och visar verk av svenska och internationella serieskapare samt konst som influerats och inspirerats av serievärlden. Utställningen är producerad i samarbete med Åbergs Museum, Bålsta. Curator: Lasse Åberg.

Här ger Borås Konstmuseums pedagoger en queer visning, som med en normkritisk och kreativ blick går igenom delar av utställningens rika innehåll. Läs mer på: http://www.boras.se/konstmuseum

 

<SA>
När våra läppar talar tillsammans / I begärets skuggor – Jude Dibia
NäRA. Torsdag 15 juni, 17-18.30
Arrangör: Textival i samarbete med ABF Sjuhärad

Den nigerianska författaren och HBTQ-aktivisten Jude Dibia läser ur sina utgivna och ännu inte publicerade böcker, berättar om det litteräras roll i ett samhälle som förbjuder homosexualitet och samtalar med poeten och litteraturvetaren Karin Brygger, bland annat om fristadsförfattarens möjligheter att skapa nya gränslösa berättelser.

När våra läppar talar tillsammans är en interdisciplinär programserie som arrangeras av den litterära aktören Textival. Under 2017 möts författare, poeter, konstnärer, curatorer, forskare och sexualupplysare under olika rubriker för att närma sig frågor som rör begärets politiska potential och möjligheten till agens och motstånd inom litterärt skapande. Programmet består av läsningar och presentationer följt av fördjupande samtal om begär, kön, kärlek, sexualitet, subjektivitet, kropp, erotik och språkliga och litterära motståndsstrategier.

Jude Dibia är född 1975 i Lagos, Nigeria och debuterade som romanförfattare 2005 med Walking with Shadows (BlackSands Books) vilken kom på svenska förra året under titeln Att gå med sina skuggor (Smockadoll Förlag. Översättare: Kristian Carlsson). Med Walking with Shadows fick den nigerianska litteraturen sin första homosexuella centralgestalt i karaktären Adrian. Adrians erfarenheter behandlas med stor insikt och nära reflektioner och berättelsen ger rum för såväl de tuffa förhållandena för HBTQ-personer som de möjliga positiva rummen inom relationer. Boken tecknar ett känsligt och komplext porträtt av en människas inre och yttre kamp för att få finnas till.

Jude Dibia skriver ofta om samkönade förhållanden samt kamperna för mänskliga rättigheter för HBTQ-personer och är själv homosexuell, något som 2014 kriminaliserades då Nigeria instiftade en lag mot homosexualitet. Att älska en annan människa med samma kön kan ge fjorton års fängelse och lagen innefattar också förbud mot att stödja HBTQ-rättigheter. Jude Dibia lämnade Nigeria och han är numera bosatt i Malmö, som stadens tredje fristadsförfattare. ”Januari kom och tog ifrån oss allt. Och nu önskar du varje dag när du vaknar att allt ska bli som det var förr igen”. Så lyder sista stycket i Jude Dibias novell ”Det var vi”, som 2014 publicerades på Dissidentbloggen, en digital tidskrift som ges ut av svenska PEN.

Jude Dibia har publicerat ytterligare två hyllade romaner: Unbridled (2007) och Blackbird (2011) vid sidan om en mängs publiceringar i antologier och tidskrifter. Texterna beskrivs som vågade och kontroversiella men också varma och perspektivvidgande av läsare och kritiker såväl i som utanför Nigeria. Jude Dibia arbetar nu på sin fjärde roman som kommer att utspelas helt och hållet i Europa och kretsar kring det han beskriver som en kritisk punkt för migrationen i Europa. Förföljelse och förtryck av HBTQ-personer är också en viktig del av handlingen i det nya projektet

– Det är ett så allvarligt ämne i vårt samhälle och någon måste hela tiden ta tillbaka folks uppmärksamhet mot det och om man har en röst så måste man använda den för att fokusera på frågor som betyder något för en. I den nya romanen är den centrala gestalten en afrikansk HBTQ-aktivist som råkar bo i Sverige under just den här perioden.

Programpunkten hålls på engelska

Invigning av Borås Pride 2017

Stora Torget. 15 juni. 18.30-19.30
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad

Vi klipper bandet med hetero- och cisnormen, knyter samman de trådar som bygger den breda och flerfärgade HBTQIA-rörelsen – helt enkelt: vi inviger Borås Pride 2017 med kraft, pepp och de viktiga orden! Invigningstal av bland andra Saga Becker.


Historiens bortglömda – eller undanträngda?
Caroli Kyrka. Torsdag 15 juni. 19-20.30
Arrangör: Svenska kyrkan i Borås, Hanna Markusson Winkvist – Göteborgs universitet i samarbete med Sensus

Historia är en kunskapsform, men historisk kunskap finns inte där av sig självt för den intresserade att konsumera. Historisk kunskap framställs av någon, eller skapas, om man så vill. Denna någon – historikern – söker sig till det förgångna – historien – i syfte att utvinna ny kunskap. Så vad för slags kunskap finns om homosexuella genom historien? Finns det en särskild lesbisk historieskrivning? Hur ser den i så fall ut och vilka är förutsättningarna?

Hanna Markusson Winkvist (f. 1970) arbetar som universitetslektor i historia vid Göteborgs universitet. Hon har bland annat skrivit läroboken Undantagsmänniskor. En svensk HBTQ-historia med utblickar i världen ihop med Svante Norrhem och Jens Rydström. Hon leder också projektet ”Kvinnopar i kvinnorörelsen” tillsammans med litteraturvetaren Eva Borgström.

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/boras och www.gu.se/omuniversitetet/personal?userId=xmahan. En intervju med Hanna Markusson Winkvist hittas här: lesbiskmakt.nu/om-lesbiska-yrkesval-ur-ett-historiskt-perspektiv-intervju-med-hanna-markusson-winkvist

<FE>
Clava Superbia
RFSL. 15 juni. 20.00-02.00
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF Sjuhärad

Clava Superbia – Club Pride är vår egen nattklubb för invigningskvällen där alla, oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet, är välkomna till en trygg miljö. Invigningskvällen går i festens tecken, vilket också är temat för Clava Superbia. En natt full med musik, sång, dans och kärlek. Bredden ger något för alla, allt från Electropunkpop till skönsång, Hip Hop och tung house. Med artister som Erik Toro, Mandy Rich, Hampus Carlsson och den Boråsbaserade DJ duon ESSALEE kommer natten flyta på i ett högt tempo med massor av glädje och stolthet. Clava Superbias är lokaliserat i RFSL Borås Sjuhärads lokaler och bjuder en inkluderande och säker miljö att vistas i och bjuder en natt som sent kommer glömmas.

 

<KO>
Hampus Carlsson – spelning
RFSL. Torsdag 15 juni. 22.00
Arrangörer: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF

Hampus Carlsson kommer här med en sprakande duosättning, med bas i Göteborg/Halmstad/Malmö. Texter om utanförskap, ensamhet, kärlek och fest, musik med euforiska melodier och brinnande puls. Med budskapet om att alla har rätt att vara som dom är, se ut som  dom vill och älska vem dom vill och nysläppta singeln ”90talskidz” kommer bandet med hjärtat på utsidan och gasen i botten från början till slut. Electropunkpop på liv och död. Fest och dans och kärlek i autobahnfart.
Instagram: Hampuscarlssonmusic
facebook.com/hampuscarlssonmusik

 

<KO>
Erik Toro + Mandy Rich – spelning
RFSL. Torsdag 15 juni. 23.00
Arrangörer: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF

Erik Toro och Mandy Rich är två synnerligen begåvade artister. Med ett djupt engagemang som inspirerar och berör. Mandys okonstlade öppenhet och sätt att med hiphopen ställa normer i ljuset kombinerat med Eriks fantastiska sätt att kombinera gospel, funk och pop i sina låtar gör dem helt unika.

 

<KO>
DJ duo ESSALEE
RFSL. Torsdag 15 juni. 01-02
Arrangörer: Essa Karlsson, Lee Christensen, RFSL Borås Sjuhärad

Essa och Lee är två bästa vänner som båda har funnit varandra genom musiken. Detta bildade snabbt ESSALEE som är en dj-duo som spelar medveten musik för att inkludera alla. De tyckte att allt för många klubbar har musik som trycker ner normbrytare. Istället för att vänta på att denna trend ska brytas så valde de att själva skapa en inkluderande dj-duo där alla ska få känna sig välkomna att festa oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Med musik som har ett högt tempo så utlovas en kväll där en kommer vilja dansa tills klubben stänger. Alla lika, alla olika och alla välkomna.

 

 

Fredag  –  16/6


<SA> <MÖ> <FÖ>
Juridisk mötesplats med RFSL Newcomers
NäRA. Fredag 16 juni, 10-12
Arrangör: RFSL Newcomers Borås Sjuhärad, FARR i samarbete med ABF Sjuhärad

Här ger medlemmar ur RFSL Newcomers en inblick i hur det kan vara att vara HBTQ och nyanländ i Sverige. En kort föreläsning om situationen i världen samt en inblick i berättelser om livet som HBTQ i länder där det inte accepteras följs av en frågestund kring juridik och asylrätt.

 


<MÖ>
Bokchilla med Ulricehamns och Borås stadsbibliotek
Bokbussen, Stora Torget. Fredag 16 juni kl. 10-18
Arrangör: Socialbibliotekarie Nancy Lindström, Ulricehamns stadsbibliotek och Borås bibliotek

Biblioteken i Borås och Ulricehamns stadsbibliotek parkerar bokbussen vid torget! Med en läshörna och klotterplank ges rum för den som vill vila fötterna och hjärnan en stund med en god bok! De kloka bibliotekarierna på plats inspirerar med boktips och pratar gärna om HBTQ i litteraturen. Bokbussen är fylld med normkritisk litteratur och en uppdaterad version av Borås biblioteks mycket populära folder med HBTQIA-böcker, filmer och tidskrifter.

 

<SA> <MÖ>
Normkritisk högläsning med picknick
Bokbussen, Stora Torget. Fredag 16 juni kl. 12-13 och 15-16
Arrangör: Socialbibliotekarie Nancy Lindström, Ulricehamns stadsbibliotek  i samarbete med Borås bibliotek och ABF Sjuhärad

Välkomna till stämningsfulla högläsningar av väl valda favoritböcker. Här läser bibliotekarien Nancy högt ur bland annat Tove Janssons breda berättelseskatt och tipsar om fler fantastiska högläsningsböcker att låna med till en egen sagofåtölj. Välkommen precis som du är och ta med egen picknickkorg om du vill!

 

<MÖ>
Queert brädspel
NäRA. Fredag 16 juni. 14-17
Arrangör: NäRA i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad

I ett rum fritt från könsstereotyper och homofobi bjuds in till en eftermiddag bland brädspel! Ta med ett eget spel eller låna ett på plats: Ticket to ride, Dominion, Carcassone i olika varianter, Once upon a time och många fler finns. Inga förkunskaper krävs och här finns även gott om utrymme att diskutera brädspelens normer och vilka som utmanas när vi möts över spel.

Anna från NÄRA rekommenderar gärna spel och hjälper till med regler om du ger dig i kast med något nytt. Dyk upp själv och hitta nya människor att spela med eller dra med kompisgänget. Stanna en stund eller hela tiden. Hjärtligt välkommen på en stund kravlöst umgänge över ett parti brädspel. Caféet är öppet.

 

<UT> <SA>
Queer lunchvisning av Konstnärer blir de som inte kan bli serietecknare
Borås Konstmuseum. Fredag 16 juni. 12.30-13

Konstnärer blir dom som inte kan bli serietecknare! Detta något provokativa uttalande av satirikern Lars Hillersberg är temat för våren och sommarens utställning på Borås Konstmuseum. Utställningen hänger 11 februari-17 september och visar verk av svenska och internationella serieskapare samt konst som influerats och inspirerats av serievärlden. Utställningen är producerad i samarbete med Åbergs Museum, Bålsta. Curator: Lasse Åberg.

Här ger Borås Konstmuseums pedagoger en queer visning, som med en normkritisk och kreativ blick går igenom delar av utställningens rika innehåll. Läs mer på: http://www.boras.se/konstmuseum

 


<FÖ> <SA>
Paragraph 175 – föreläsning
Hemgården, Fredag 16 juni 14.30-15.30
Arrangör: J. Åke Englund i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

I anslutning till fotoutställningen Paragraph 175 – ett konstnärligt utforskande av homosexuellas situation i Tyskland under andra världskriget – ger författaren och konstnären J. Åke Englund en föreläsning som fördjupar utställningens budskap. Utställningen är skapad av J. Åke Englund i samarbete med Patrik Magnusson (foto), Louise Björnram (dräkter), Ludwig Langelotz (statist) och Martin Zedler (kostym).
“När jag gick i skolan och man i undervisningen pratade om Andra världskriget och Förintelsen, sa man att det dött 6 miljoner judar och några miljoner andra. På något sätt förstod jag att homosexuella fanns bland de ”andra”. Och tanken lämnade mig ingen ro, att homosexuella ingick bland övriga men inte ens var värda att prata om i undervisningen.

Det fortsatta osynliggörandet uttryckte en outtalad skam som lever kvar än idag. Om jag levt i Tyskland under andra världskriget så hade jag med största sannolikhet registrerats, förföljts och fängslats. Med utställningen ”Paragraph 175” har jag i arrangerade bilder illustrerat en fiktiv homosexuell persons erfarenheter i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Jag har satt mig in i, och på bild skildrat det som homosexuella män utsattes för, i ett försök att lära mig om min egen historia och visa på en glömd historia.”

<SA> <MÖ>
Sydda sår öppna själar – boksläpp och visning av utställning

Hemgården, Fredag 16 juni, 16-17
Arrangör: Ulf Truffe i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Boråsbaserade författaren och kreatören Ulf Truffe läser texter från senaste boken Sydda sår öppna själar, en samling dagsnoteringar, tankar och betraktelser kring till exempel kropp, mående och tillvaro. Även visning av Truffes utställning med inblick i ett kuddkrig i ord och textil.

Ulf Truffe återvände till Borås får två år sedan efter att ha varit verksam inom klädbranschen i Göteborg, med bland annat inköp och som dekoratör. Under tiden i klädbranschen fick Truffe också smak för teater och skrivande vilket resulterade i flera antologier och egna böcker. Sjukdomen MS sätter sina hinder och spår men långsamt och i de stunder han orkar och får hjälp kan mål, drömmar och konstnärliga visioner förverkligas.

 

<SA>
queer*bygd – om platserna som inte är storstad och de queera liven här
NäRA. Fredag 16 juni. 17-18
Arrangör: Edith Bergman – Bollebygd Pride och Lesbisk Landsbygd, Stina Nilss – queer*bygd och RFSL Borås Sjuhärad, i samarbete med ABF Sjuhärad

Den urbana normen samspelar med normer kring sexualitet och identitet, kön och bakgrund. Välkomna till ett samtal om hur queera liv i glesbygd, på landsbygd och i mindre orter tar sig uttryck.
Är det skillnad att vara queer i storstaden mot i mindre tätorter, på landsbygd och i glesbygd? Hur organiserar vi oss utifrån det? I ett samtal om queera erfarenheter på platser som inte är storstäder möts perspektiv och tankar kring organiseringsformer, nätverk, föreningsengagemang och politik.

Här ges gott om utrymme för publiken att interagera och vi ställer oss frågor som: vad kan ett queert liv på landsbygden vara? hur skildras geografiska och identitetsmässiga normbrytare i litteratur och konst? Vilka exempel på queer organisering och vilka queera sammanhang finns där du bor? När blir byalaget det bästa queera sammanhanget? Hur skiljer det sig åt att vara och göra queer på olika platser?

 

<FÖ> <SA>
Sociala rörelser – starkare tillsammans
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad och Kennet Öhlund i samarbete med ABF Sjuhärad

Hemgården, Stora salen. Fredag 16 juni kl 17.00.
Om vi jobbar mer tillsammans, så syns och hörs vi bättre! Det är utgångspunkten för ett kort inledningsföredrag – vilket klimataktivisten Kennet Öhlund leder – följt av ett samtal med publiken. Stämmer hypotesen? Hur kan samverkan se ut mellan folkrörelser för mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter, global rättvisa, klimatkamp och urfolksrättigheter?

<MÖ>
Fadderverksamheten och RFSL Newcomers : fika på Hemgården!
Hemgården. Fredag 16 juni. 16-17.30
Arrangörer: Fadderverksamheten Borås Stad i samarbete med RFSL Newcomers Borås Sjuhärad

Är du ny i Sverige och vill ha kontakt med etablerade svenskar, eller vill du bli fadder åt en nyanländ person eller familj? Då är du välkommen att fika och prata mer med oss från fadderverksamheten! Här har du även möjlighet att träffa personer som har mötts genom fadderverksamheten och höra mer om deras erfarenheter!

Faddrar behövs för att nyanländas möte med Sverige också ska bli ett möte med svensktalande personer! Många som är nya i landet saknar dessa kontakter, men vill ha det.Fadderverksamheten vill underlätta för nyanlända boråsare att komma in i samhället genom att skapa möten mellan etablerade svenskar och nyanlända. Vi samverkar med RFSL Newcomers för att jobba för ett öppet och inkluderande samhälle för alla! Om du vill veta mer besök vår facebook sida: www.facebook.com/fadderverksamhet

Efteråt går de som vill gemensamt och ser Moonlight på Röda Kvarn, fadderpar som anmält sig innan har garanterad plats och alla andra kan hämta biljetter från 17.30 på Röda Kvarn – först till kvarnen.

 

<FI>
Moonlight – gratis filmvisning på Röda Kvarn
Röda Kvarn. Fredag 16 juni, 18-20
Arrangör: Röda Kvarn och RFSL Borås Sjuhärad  i samarbete med ABF Sjuhärad

En av årets finaste och mest hyllade filmer, Moonlight, visas av Röda Kvarn och RFSL Borås Sjuhärad i samband med årets Borås Pride! Välkomna att gå på bio gratis och ta del av ett poetiskt och intimt porträtt av en ung afroamerikansk mans liv och hans uppväxt som homosexuell i en starkt homofobisk miljö, i ett tufft område utanför Miami. Moonlight är en tidlös historia och unik film om mänsklig kontakt och de ögonblick som formar våra liv och gör oss till dem vi är.

Filmen regisserades av Barry Jenkins, som även skrev manus baserat på Tarell Alvin McCraneys pjäs. Bland de skådespelare som med briljans för filmen framåt kan nämnas: Mahershala Ali, Alex R. Hibbert och Naomie Harris. Moonlight nominerades till hela 8 Oscar och vann 3 av dem, bland annat den tyngsta statyetten för Bästa film.

Observera att filmen är gratis – RFSL Borås Sjuhärad bjuder på inträdet. Biljetter delas ut på plats i kassan på Röda Kvarn från klockan 17:30 den 16 juni. Först till kvarn!

Regnbågsmässa – störst av allt är kärleken

Caroli kyrka. Fredag 16 juni. 18-20
Arrangörer: Svenska kyrkan i Borås i samarbete med Sensus

Välkommen till regnbågsmässan, en nattvardsgudstjänst för öppenhet som särskilt välkomnar hbtq-personer och alla som sympatiserar med hbtq-samhället. Kyrkoherde Stefan Hiller leder mässan, musiker är Lars Sjögren och bland andra Irja Forsman samt Johanna Fridäng medverkar.

 

<FE>
Fredagsklubb!
RFSL Borås Sjuhärad. Fredag 16 juni. 20-02
Arrangör: Michelle Ginghammar, Jenny Wetterlin och RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF Sjuhärad
Glamour, RFSL Borås Sjuhärads egen klubb, bjuder upp till det finaste av häng. Kom, dansa, lyssna, träffa nya och gamla vänner. Kvällen bjuder på ett sprakande program med bingo, liveakter och DJs – läs mer om allt nedan. Baren är öppen. Åldersgräns: 18 år. Medlemskap i RFSL krävs.

 

Bingo!
RFSL Borås Sjuhärad. Fredag 16 juni. 20.30
Arrangör: Michelle Ginghammar och Jenny Wetterlin i samarbete med RFSL Newcomers Borås Sjuhärad

Fredagskvällen inleds med bingo! Välkommen att pröva lyckan i kvällens regnbågsfärgade och flerspråkiga hbtq-bingospel. Spelet är gratis och fina vinster utlovas. Baren är öppen. Åldersgräns: 18 år. Medlemskap i RFSL krävs.

 

<KO>
Lilla Krogen Band
RFSL Borås Sjuhärad, Magasinsg 1. Fredag 16 juni. 23.00
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF Sjuhärad

Lilla krogen vid Viskans strand, kanske världens bästa cocktail-bar & casino. Ett solklart val som namn till detta band. Här finns musik och kultur ingrodd i tappen till fatet och de oljiga rören till kranen. Lilla krogen band försöker skapa soundtracket till livet här omkring med sina texter hämtade från ett tufft liv i Borås och musikalisk inspiration från Ola Magnell till Clarence Carter. Medverkande i bandet är; Jonas Mortensen, Bo Pettersson, Jonas Högberg, Felix Pastucha Eliasson, Tonni Jändel, Robert Jokkmokk Andersson & David Ahlgren. https://www.facebook.com/lillakrogenband

 

<KO>
Alba Vera Bergeling – konsert
RFSL Borås Sjuhärad. Fredag 16 juni kl. 00.00
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med ABF Sjuhärad och KulturUngdom

Alba Vera Bergeling är musiker, låtskrivare och performanceartist från Göteborg. Hennes musikaliska soloprojekt är växelvis drömsk och proggig pop med stark ofta självbiografisk lyrik som ofta berör erfarenheter av känslomässig internalisering och att överleva som trans person.

Albas musik är en inbjudan till att relatera och skapa band mellan varandra, genom att berätta om hennes upplevelser som transperson i olika skeden av livet och erfarenheter av våld och förtryck i samhället. Musiken är Albas kanal för att söka hopp och gemenskap, i mötet med publiken. Hon gör starka poplåtar som framförs på gitarr och röst, med influenser från 90-tals pop och artister som Prince och Anohni. Välkommen!

 

LÖRDAG  –  17/6

<SA> <MÖ>
HBTQIA-anhörig – så funkar det. Picknick och samtal.

Arrangör: RFSL Borås Sjuhärads Transföräldrar

Samhället är heteronormativt och en biologistisk uppfattning om kön är normativt formad. Därför är det inte konstigt att ens barns besked om sin sexualitet, sin könsidentitet eller sitt könsuttryck påverkar dig som förälder eller närstående. Kanske känner du förvåning, oro, rädsla, sorg, skam eller ilska? Kanske bär du på samma gång på en lättnad och glädje?

Här bjuds in till ett öppet samtalsrum för föräldrar och andra närstående till HBTQIA-personer. Johan Lindal från RFSL Borås Sjuhärad finns på plats och bjuder in till en trygg plats där inga frågor är dumma, där du får träffa  RFSL Borås Sjuhärads Transföräldrar-grupp och andra personer som kommit olika långt i sina processer och relationer såväl som i sitt kunskapsinhämtande och sin förståelse.

Vi vet att det är viktigt att samlas kring olika erfarenheter och vi vet att när närstående öppet stödjer sina barn i deras sexualitet, könsidentitet och könsuttryck sprider sig också förståelse och acceptans i omgivningen.

Kom, ta med picknickkorgen, umgås och prata om den där osäkerhet kring hur omgivningen ska eller kommer att reagera, de fördomar du inte trodde att du hade och de fina sammanhang som finns för oss som är anhöriga till HBTQIA-personer.

 

<MÖ> <SA>
Lesbisk Frukost Queert Kaffe
NäRA. Lördag 17 juni 10-11
Arrangörer: Lesbisk Makt Sjuhärad och queer*bygd i samarbete med ABF Sjuhärad

Queert melodikryss, den lesbiskqueera kartan över Sjuhärad, lesbisk fotokonst och queera texter från platser utanför storstan! Kom och ät frukost tillsammans, häng i en miljö där den lesbiska queerheten står i centrum, dräll omkring och andas lite, prata med någon om du vill.

På plats finns tematiska samtalsunderlag kring lesbisk landsbygd och queer litteratur, queer historia och lesbisk kultur. Café NäRA pryds också av nätverket och föreningen Lesbisk Landsbygds fotoutställning, texter från nätverket queer*bygd finns också på plats.

Lesbisk Frukost Queert Kaffe är öppet för alla som tycker att det kan vara intressant eller roligt att hänga i en miljö där lesbiskhet står i fokus. Du behöver inte se dig själv varken som lesbisk eller som kvinna för att komma – huvudsaken är att du trivs med det lesbiska hänget! Om du har några frågor är det bara att höra av dig till oss på boras@lesbiskmakt.nu.

Lesbisk frukost finns på många platser i Sverige, ofta stöttade eller drivna av Lesbisk Makt. I Borås har vi döpt detta arr till ”lesbisk frukost / queert kaffe”. Läs mer på www.lesbiskmakt.nu

 


<FÖ> <SA> Saga Becker
Hemgården. Lördag 17 juni. 11-13
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad i samarbete med SISU

Saga Becker är aktivist, ambassadör för Suicide Zero, filmmakare och skådespelare. 2015 blev Saga den första öppet transidentifierade personen att vinna en Guldbagge, för sin debut i Ester Martin Bergsmarks långfilm ”Nånting måste gå sönder”. Välkomna till ett samtal om kamp, hälsa och film.

 

<MÖ>
Queert schackspelande med RFSL Newcomers
NäRA. Lördag 17 juni, 11-12
Arrangör: RFSL Newcomers Borås Sjuhärad

Vi dukar fram schackbrädet och bjuder in till ett rum fritt från rasism, sexism, homofobi och transfobi. Kom, spela, prata och få en inblick i vad RFSL Newcomers gör tillsammans med nyanlända HBTQIA-personer. Erfarna schackspelare finns på plats och reglerna kan förklaras på flera språk.
Läs mer om RFSL Newcomers här: http://www.rfsl.se/verksamhet/asyl/newcomers/

 

<FÖ>
Queer teologi och HBTQ-inkluderande församlingsarbete
Gustav Adolfs församlingshem. Lördag 17 juni 12-13
Arrangörer: Svenska kyrkan i Borås, Johanna Wickberg – prästkandidat och genusvetare från EKHO Göteborg i samarbete med Sensus

Vilka verser har kristna hbtq-personer använt för att känna igen sina egna liv i Bibeln? Hur motiveras samkönade äktenskap teologiskt? Johanna Wickberg, prästkandidat och genusvetare från EKHO Göteborg, föreläser om hbtq, queera perspektiv inom teologin och om hbtq-inkluderande församlingsarbete.

En föreläsning om grundläggande hbtq-fakta och evangelikala perspektiv med hbtq-inkluderande teologi kring bibelverser och människosyn. Det och mycket annat ska vi få lyssna till.
Läs mer på www.svenskakyrkan.se/boras och http://www.ekho.se

 

 

<FY>
Regnbågsyoga
Stadsparken. Lördag kl 11-11.30 och 13-13.30
Arrangör: Medborgarskolan Borås

Kom och prova på meditativ yoga med Helena Johansson, enkla övningar där inga förkunskaper behövs. Här spelar varken kön, identitet eller sexualitet någon roll – regnbågsyoga rör sig utanför normer och välkomnar alla. Ta med egen yogamatta eller låna en på plats.

 

<FY>
Partypass med Friskis&Svettis Borås
Stadsparken. Lördag 17 juni kl 10.00.
Arrangör: Friskis&Svettis Borås

Under Pride bjuder Friskis & Svettis på ett specialpass med extra mycket partykänsla. I det här passet får du både jympa och dans – det bästa av två världar. Släpp loss, lev dig in i känslan och fira Pride med Friskis & Svettis!

 

<VE> <SA>
Syjunta med Stitch City Rollers
Textilmuseet. Lördag 17 juni, kl 12-14
Arrangörer: Stitch City Rollers i samarbete med SISU

Stitch City Rollers är Borås egna roller derby-lag! Roller derby har vuxit snabbt de senare åren och är en lagsport som ofta pratar om HBTQIA och transinkludering. Här bjuds upp till en syjunta och ett samtal om HBTQIA inom idrotten, normkritiska lagsporter och andra tankar kring ämnet. Hur kan idrotten arbeta med inkludering? Hur är det att vara del av en normkritisk sport? Är det bara herrar i ett herrlag?

Rollerderby är en lagsport som utförs på rullskridskor och har tagit världen med storm! Från 2 föreningar 2009 till 30 föreningar i Sverige 2017. Sporten är inte bara unik för att det är en fullkontaktsport som utförs på rullskridskor utan även för att den från grunden utgår ifrån att det är personer som identifierar sig som kvinnor som utför sporten, det heter exempelvis lag och herrlag. Något mer som är unikt för sporten är att den ofta aktivt arbetar med att vara transinkluderande och det har i år släppts en genderpolicy i Sverige som är utformad av Skridskoförbundet och gäller för allt seriespel. Det är bland annat denna policy som Stitch City rollers tänkt diskutera i samband med en syjunta!
I år är det även SM-vecka i Borås där Stitch City rollers arrangerar Roller derby SM i ishallen 1-2 Juli, en fantastiskt tillfälle att uppleva denna unika sport på plats!

 

<FY> <SA>
Queer Up! Prova på lindans
Stadsparken. Lördag 17 juni, 12-16
Arrangör: Queer Up! Göteborg i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad

Queer Up! Göteborg är ett queer-separatistiskt community som arrangerar olika aktiviteter i Göteborg, allt från klättring inom- och utomhus, skateträffar och skogsutflykter. Queer Up! vill skapa ett tryggt rum för trans spektrumet & queers att leka, använda kroppen och umgås och förhindra machokultur, prestationskrav och maktutövande.

Lördagen den 17 Juni finns Queer Up! i Stadsparken där en kan prova på att gå på lina, en färdighet många queers redan fått öva till vardags i cis-hetero-normsamhället. Vi går igenom vissa knep en kan använda för att hålla balansen och fokusera på vägen framåt.

 

<UT> <SA>
Queer visning av Kännbart
Borås Konstmuseum. Lördag 17 juni. 14-15
Arrangör: Borås Konstmuseum

Utställningen Kännbart utgår från övertygelsen att konsten har en unik förmåga att nå och beröra människor. Här undersöks hur vi når varandra utan att använda syn och hörsel. Vad sker med våra andra sinnen? Hur aktiveras de och vad får vi för upplevelser? Är våra upplevelser likadana? Konsten utforskar nya tekniker och förhållningssätt för att man som döv, eller om man har en kombination av syn- och hörselnedsättning, dövblindhet, ska kunna ta del av utställningen.

Kännbart finns på Borås konstmuseum mellan 10 juni och 27 augusti. Här ger Borås Konstmuseums pedagoger en queer visning, som med en normkritisk och kreativ blick tittar och känner på utställningen.
Läs mer på: http://www.boras.se/konstmuseum

 

<FÖ> <SA>
Att vara ung och leva med hiv / Vikten av en trygg miljö för testning
Hemgården. Lördag 17 juni 14-15.30
Arrangör: Axel Lilja i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad och Checkpoint samt ABF Sjuhärad

Var femte person som lever med hiv vågar inte berätta det för någon. Fyra av tio säger att de skulle undvika fysisk kontakt med en person med hiv i skolan eller på arbetsplatsen. – Behovet av uppdaterad information är enormt, för att kunna minska fördomarna och höja kunskapsnivån.

Vad är hiv och aids? Hur överförs det? Vilka fördomar och vanföreställningar finns kring viruset? Hur ser bemötandet ut inom vården? Hur är det att få besked om att en lever med hiv? Hur ser de mentala utmaningarna ut? Har hiv fört med sig något gott?

Axel Lilja tar upp detta i sin föreläsning om hur det är att vara ung och leva med hiv i dagens Sverige. Genom hans egna historia är det lättare att kunna knyta an till ny kunskap och få en förståelse kring hur det kan vara att leva med hiv i dag. Dessutom får åskådarna genom konkreta scenarion reflektera kring hur de själva skulle reagera vid ett möte med någon som lever med hiv. Åskådarna får en unik möjlighet till att kunna få en förståelse som går på djupet – en känslomässig förståelse.

Efter Axels föreläsning presenterar Essa Karlsson och Mimmi Fasth från RFSL Borås Sjuhärad det kommande arbetet med hiv inom satsningen Checkpoint. Checkpoint har som syfte att informera om hiv, skapa en trygg plats för testning och ett rum för samtal.

 

<VE> <SA> <MÖ>
Vimpelverkstad med flyktingnätverket
Textilmuseet. Lördag 17 juni 14.30-16
Arrangör: Flyktingnätverket i samarbete med RFSL Newcomers Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

RFSL Borås Sjuhärad, Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan från Flyktingnätverket i Borås samlas här i en textilverkstad för att skapa en gemensam vimpelbanderoll. Kom, sy och prata med oss om hur vårt arbete för att skapa ett bättre mottagande av nyanlända ser ut. Inför vimpelverkstaden har nätverkets olika parter samlat sina grupper och skapat vimplar, som nu ska sammanfogas till en helhet – det vi gör tillsammans är värdefullt.

Flyktingnätverket i Borås består bland annat av RFSL Borås Sjuhärad, Rädda Barnen Borås, Röda Korset Borås och Svenska kyrkan i Borås. Varje organisation arbetar på sina håll med att stärka nyanlända personers plats och situation. I flyktingnätverket samlas vi för att bli än bättre på att möta personer som flytt eller av annan anledning nyligen landat i Sverige.

 

<FÖ> <SA>
Qu33r H4>< Timimie Märak, Yolanda Bohm, Aïcha Coulibaly
NäRA. Lördag 17 juni. 15-16.30
Arrangör: Jackie Forsberg i samarbete med RFSL Borås Sjuhärad, ABF Sjuhärad, Timimie Märak, Yolanda Bohm, Aïcha Coulibaly

Ett samtal med en queer ass syskonskara på tre aktivister från olika delar av Sverige som under en och en halv timme kommer börja bena ut vad som egentligen händer när vi blir utsatta för allt hat. Hur tillhandahåller vi energin för att orka göra revolution? För att orka göra vardag? Och vars går gränsen?

Det kommer avverkas grundläggande queerterminologi för att sen gå vidare till att förklara och förtydliga sambanden mellan olika kamper med teser grundade i personliga upplevelser från paneldeltagarna. Samtal om hur vi som ett queert men främst transcommunity, arbetar hållbart på både det politiska och ekonomiska planet, men också rent energimässigt. Samtalet hålls av Yolanda Bohm och Aïcha Coulibaly och modereras Timimie Märak.

Timimie Märak
Med Gállok som startpunkt för aktivismen och poesin har Timimie jobbat sig från norr till söder, i och utanför landet, med och utan mikrofon, på och av scenen. Timimie står i frontlinjen bland många syskon i Sapmi. Genom konst och föreläsningar vill han visa på hur den normativa makten försummar och fördummar.

Yolanda Bohm
Yolanda Aurora Bohm är transaktivist, stand up-komiker, pyroman, up-and-coming modeikon samt har startat klädmärket MissNöjd, men är framförallt är hon obestridd Stockholmsmästarinna i Poetry Slam.

Hon far land och rike runt på stundom klyschiga men alltid bevingade ord och sprider sanningar och lögner om sig själv och omvärlden, allt i hopp om att göra oss lite vackrare och lite sannare.

2015 hade hon tillsammans med transkonstnärerna Nino Mick och Andreya Ek Frisk urpremiär för föreställningen ”Dysphoria – En Transtematisk Vanföreställning”.

Aïcha Coulibaly
Aktivist, poet och queer från malmö. Aicha brinner för autonom kamp och organisering, allas frigörelse och för konsten som politiskt vapen. Aicha vill verka för en intersektionell queerrörelse och specifikt för svarta queers organisering och drömmer om ett framtida samhälle fritt från allt vad cis och tvåkönsnormer heter.

 

 

<UT> <SA>
Queer skulpturvandring
Borås Konstmuseum. Lördag 17 juni. 15.30-17
Samling utanför Kulturhuset 15.30.
Arrangör: Borås Konstmuseum

Med en queer blick ser vi: skulpturstaden Borås! Pinocchioskulpturen ”Walking to Borås” av konstnären Jim Dine var startskottet och 2008 öppnade Borås med det sin första skulpturbiennal. Sedan dess har en vitaliserande förtätning av den offentliga konsten gjort staden känd som ”skulpturstaden”. Här bjuds in till en queer skulpturvandring, som tar dig från Kulturhuset genom staden till Bergslenagatan där Borås Prides parad tar sin början.

 

Paraden!
Lördag 17 juni. Start vid Knalleland, Bergslenagatan. Samling 17, avgång 18
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad
På eftermiddagen den 17 juni avslutar vi Borås Pride 2017 i en klassisk prideparad, från Knalleland genom stadskärnan till Stora Torget där kvällens avslutningsfest tar sin början. Alla är välkomna att delta i paraden, kom själv eller tillsammans med vänner, leta upp ett föranmält block du vill stödja lite extra, eller ta bara plats mitt i kampens regnbågsfärgade tåg. Det viktiga är att vi tillsammans manifesterar alla fantastiska olikheter vi har i vårt land och understryker alla människors lika värde.

Infinn dig senast 17.30 på bussgatan vid Storknallen. Väl framme vid Stora Torget inleds avslutningsfesten, läs mer om det nedan.

 

<KO>
Dismissed och Smash Into Pieces
Stora Torget. Lördag 17 juni. 20:30
“This is not a silent protest, the screams of the glitter army is louder than the bangs of your bombs” Dismissed är rockgruppen som med energi, grym musik, drag och pepp vill uppmärksamma HBTQ-rörelsens frågor. Det är med stolthet vi presenterar dem, som här intar scenen efter alternativmetalbandet Smash Into Pieces!

 


<FE>
Avslutningsfest!
X&Y. Lördag 17 juni. 22-02
Arrangör: RFSL Borås Sjuhärad

Vi tackar för året, andas ut och tar ett nytt glittrande djupt andetag: det här är avslutnignsfesten för Borås Pride 2017, och invigningsfesten för framtiden: kampen för lika rättigheter fortsätter! Kvällen bjuder på cabaré, DJs, dans, kärlek. 20år. Fri entré fram till 23:00.